Gondold újra!

Én megmutatom, a világot hogyan látom. Szerinted is ilyen? Kommenteld!

Címkék

adults (1) állatok (2) bush (2) divat (1) élethelyzetek (3) erotika (2) esemény (2) facts (2) fat (1) gif (2) gyermekeink (2) hajó (1) humor (27) karikatúra (18) külföld (1) mikulás (2) mosoly (1) motto (1) művészet (7) obama (3) olimpia (1) opinions (2) orosz (2) politika (1) rassz (2) respekt (3) robot (3) sea (1) simpsons (1) szöveg (1) tenger (1) történelem (1) tudomány (3) világválság (3) yacht (1) Címkefelhő

Pontosítás

...ez már megint az ő hülye humora!

2009.01.28. 13:06 onlinerider

Facts, opinions rovatban ma:

120 éve történt a mayerlingi kettős öngyilkosság

Százhúsz éve, 1889. január 30-án a Bécs melletti mayerlingi vadászlakban holtan találták Rudolf osztrák-magyar trónörököst és szeretőjét, Vetsera Máriát. A hír szinte hisztérikus hangulatot keltett a Monarchiában, főként annak magyar felében, ahol igen nagy reményekkel tekintettek a kivételes tehetségű, felvilágosult szellemű és művelt Rudolfra.

I. Ferenc József egyetlen fia 1858. augusztus 21-én született. A katonai nevelés mellett jogot, művészetet, irodalmat és nyelveket tanult, emellett sokat utazott. 1881-ben - politikai okokból - elvette Stefánia belga hercegnőt, de soha nem tudta megszeretni a rátukmált feleséget. A soknemzetiségű Monarchia problémáit tisztán látó, liberális és antiklerikális nézeteit nyíltan hangoztató Rudolfot apja nem volt hajlandó az államügyek közelébe engedni. A magyarbarát hírében álló, a népnyelvben Rezső királyfinak emlegetett főherceg energiáit így más téren élte ki: radikális cikkeket írt és vadászott, nem csak állatokra... 1887 végén beleszeretett a 17 éves Vetsera Mária bárónőbe, akit feleségül akart venni. Apja ezt kategorikusan megtiltotta, sőt (az összeesküvés-elméletek hívei szerint) azt is közölte fiával, hogy kizárja az utódlásból.

A depressziós, kétségbeesett Rudolfot 1889. január 30-án reggel szeretőjével együtt lőtt sebekkel holtan találták a mayerlingi vadászkastélyban. A hivatalos verzió szerint rábeszélte szeretőjét, hogy legyenek együtt öngyilkosok, majd előbb Máriát, utána magát lőtte le - avagy egymást lőtték le - avagy mindketten öngyilkosok lettek.

Ahogy ilyenkor lenni szokott, már a temetés másnapján a legvadabb híresztelések kaptak szárnyra, azóta a halál okaként és módjaként több mint negyven változat merült fel. Az egyik szerint a terhes Vetsera Mária a magzatelhajtásba halt bele, ezután követte Rudolf a halálba; élénkebb fantáziájúak szerint egy féltékeny erdész kényszerítette öngyilkosságra Rudolfot; megint mások egy teherbe ejtett hercegnő fivérével vívott amerikai párbajt gyanítanak a háttérben. Prózaibb verzió, hogy Rudolf veszekedés közben vesztette életét, s szerelme önként választotta a halált, vagy hogy ittas vadásztársai lőtték le előbb Máriát, majd verekedés közben Rudolfot, de a tettesek magas rangja miatt inkább eltussolták a botrányt.

A nagypolitikai összeesküvés-elméletek hívei szerint Rudolfot apja parancsára kivégezték, megint mások úgy vélik, hogy egy franciák által előkészített puccsban nem akart részt venni, ezért mondták ki rá a halálos ítéletet Párizsban. Természetesen vannak olyan teóriák is, hogy Rudolf megrendezte saját halálát, szeretőjével elmenekült és messze-messze éltek boldogan. A gyilkossági elmélet hívei az egyházi temetés tényét szokták érvként felhozni, mert a katolikus egyház szabályai szerint ez öngyilkosnak nem jár - a másik fél viszont azzal érvel, hogy Ferenc József fiának elmebajára hivatkozva eszközölte ki az engedélyt a pápától.

A teljes igazság vélhetőleg soha nem fog kiderülni, legjobban talán Kant egyik mondása jellemzi a helyzetet: "Nem kell mindent elhinni, amit az emberek mondanak, de azt sem kell hinni, hogy minden alap nélkül mondják."

Forrás: stop.hu

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány facts opinions


A bejegyzés trackback címe:

https://agymoso.blog.hu/api/trackback/id/tr77908146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása